tiistai 4. elokuuta 2009

Tietoturvasta - kone oikkuilee


Tuossa jokin aika sitten pääsin kehumaan täällä kuinka helppoa Vistatyöaseman osalta oli tuo vioittuneen järjestelmän palauttaminen. Aivan kuin tuosta intoutuneen työasema tarjosi taas sunnuntaina mahdollisuuden järjestelmän palauttamiseen. Nyt, tuo vuodelta 2003 ollut kiintolevy antoi ilmoituksen tallennuksen aikana, että levy on käynyt hitaaksi ja tallennukset keskeytyvät. Nopea analyysi osoitti, että levytilakin oli samalla käymässä vähiin, joten pikaisesti USB-levy kiinni ja tiedostot talteen. Tämä onnistuikin viimehetkellä sillä seuraavan operaation jälkeen kyseinen levy ei enää herännyt eloon ollenkaan.
Uudessa koneessa tuollainen 80 Gb:n peruslevy tuntuu tänään todella pieneltä - varsinkin jos käyttää vähänkin enemmän levylle asennettavia ohjelmistoja ja mukaan hieman muuta mediaa, niin alta aikayksikön käypi levy vähiin. Itse päätin hieman korjata tilannetta hankkimalla 80 Gb:n kiekon tilalle 160 Gb:n kiekon järjestelmäalueelle ja sitten pakollisiin tallennuksiin 250 Gb:n levyn siihen rinnalle. Tämän järeämpiin ratkaisuihin ei ollut mielekästä mennä, koska tiedostojen arkistointiin ja muuhun varastointiin käytän hyväksi todettuja Buffalon TeraStationeja. Tuollaiseen teraluokituksen asemaan RAID5-tasolla mahtuu sellainen 750 Gt tiedostoja eikä kaikki katoa vaikka yksi levyistä menisikin rikki. Muilla levyillä oleva tieto osaa paikata vikaantuneen levyn tiedot. Täyttöaste Teralla on tällä hetkellä 66%, joten kun sattui sopiva tilaisuus, niin päätin päivittää samantien aseman 6 teran asemalla + varalevyillä. Tallennustilaa ei koskaan ole liikaa. Varalevyt kannattaa hankkia aina samalla, sillä myöhemmin niiden saaminen voi osoittautua haasteelliseksi. Oikein varastoitaessa ne eivät mihinkään kulu ja ovat sitten heti valmiina kun tarve yllättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...