maanantai 19. lokakuuta 2009

Lokakuun sääkertymää - millejä taivaalta


Syyskuun myötä tuo terminen kesä jäi tältä vuodelta historiaan. Koko lokakuun säätä on turha arvuutella näin puolivälin paremmalla puolella, mutta jotain sentään voidaan jo nyt sanoa varmuudella.
Yksi varmuudella todettavia asioita on se, että vettä tulee tässä kuussa varmasti reilusti ylitse paikallisen keskiarvon. Mittarissa on jo nyt ylitse 72 mm ja lisää sen kuin vain tulee. Parhaimpana päivänä, 4.9, päästiin peräti liki 29 mm vuorokautiseen kerta-annokseen. Muina päivinä on jääty sitten parhaimmillaan tuollaiseen 10 mm vesikuormaan.
Muilta osin lokakuu on ollut ihan nimensä mukainen - ollaan oltu reilusti plussalla kuin myös miinuksellakin lämpötilojen suhteen. Lehtiä on vielä paljon puissa, joten kaikkia lehtikantoja ei pakkaset ole vielä rikkoneet eikä syysmyrskyt puistelleet.
Saas nähdä kuinka tuon lumentulon kanssa sitten käynee. Räntäsateiden osalta ainakin yksi varmimpia merkkejä on tällä viikolla vielä edessä: Lappeenrannan syysmarkkinat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...