maanantai 26. lokakuuta 2009

Tietokonetta: huoltoa osa 1


Sitten onkin aika kytkeä virrat koneeseen ja alkaa itse huoltotoimenpiteisiin. Reilu kolme vuotta aktiivikäytössä olleen tietokoneen kovalevy on varmasti melkoisessa sekamelskassa ja pitää sisällää koko joukon muistoja ainakin internetsurffailusta.
Netistä löytyy koko joukko hyviä ja ilmaisia työkaluja asioiden korjaamiseen ja paranteluun. En ala niitä tässä mainostamaan, vaan tyydyn noin yleisellä tasolla kuvaamaan käytettävää työkalua.

Varmuus on aina fiksuutta, joten ammattinsa osaava tekee korjattavasta levystä ennen korjailuja aina varmuuskopion siltä varalta, että jotain menee pahasti pieleen ja pitääkin saada asiakkaalle palautettua osa tai kokonaan sitä vanhaa levyä. Yllätyksien välttämiseksi pitäisi asiakkaalta pyytää kirjallinen suostumus siihen, että mitään palautettavaa, arvokasta tietoaineistoa ei koneella enää ole. Myöhemmin kun kuvat ja dokumentit ovat kateissa täysasennuksen jäljiltä on vaikea alkaa selittelemään asian luonnetta. Monille koneet ovat vieläkin sen verran outoja laitteita, ettei tule mieleenkään tehdä niitä varmistuksia tai jos ne on tehty, niin ne ovat samalla osiolla kuin itse korjattava käyttöjärjestelmä tai sitten aivan liian vanhoja, yli-ikäisiä.

Tärkeiden tietojen varmistuken jälkeen, suoritin levylle skannausohjelmalla perustutkinnan, jonka perusteella koneelta löytyi pari mainoskilkettä, jotka eivät ole vaarallisia, mutta voivat toki hidastaa toimivuutta.
Lisäksi koneelta löytyi reilusti rekisterivirheitä, eli koneelta menee melkoinen aika kun se yrittää etsiä tiedostoja, joita ei enää ole ko. linkkien päässä olemassakaan. Ohjelmat on poistettu, mutta yleensä niin huonot poisto-ohjelmat, toiminteet jättävät rekisterit koskemattomiksi, jolloin syntyy noita haamuja.
Lisäksi koneelta löytyi suuri joukko väliaikaistiedostoja nettiselailun ja Mikrosoftin tuotteiten jäljiltä. Nämä voivat joissain tapauksissa muodostua tietoturvauhkaksi, kun käyttäjä ei tarkkaan tiedä mitä koneella on vielä tallessa. Aina ei riitä tiedoston poisto ja roskakorin tyhjennys!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...