maanantai 30. marraskuuta 2009

Huoltotoimenpiteitä

Sääasema- ja ukkostutkakoneelle tehtiin viikonlopun aikana sellainen perustavaa laatua ollut huoltotoimenpide. Huollon seurauksena pidin sääpalveluita poissa internetistä koko viikonlopun - onneksi ei sattunut mitään sään ääri-ilmiöitä dokumentoitavaksi. Tosin säätiedot tallentuivat koko ajan paikallisesti ja koneen valmistuttua siirtyivät historiatiedot kätevästi internetin ylitse muiden palveluiden käyttöön. Ainoastaan ukkostutkan osalta ei datasiirtoihin ollut tarvetta.
Sääasemaan vaihdettiin kotelon suuri tuuletin, koska tuulettimen laakerit menivät siihen kuntoon ettei tuulettimen siivet enää tahtoneet toimia, jolloin kotelon lämpötila nousi sellaisiin arvoihin, että koko järjestelmä tahtoi hyytyä. Samalla tuli ajettua kaikki pölyt ja villakoirat pois sisuksista.
Viimeistään takuuajan loputtua kannattaa katsoa koneen konepellin alle ja ottaa hieman paineilmaa käsille - koneet ovat yllättävän hyviä keräämään sisuksiinsa kaikenlaista pölyä. Irtopöly pahimmillaan voi rikkoa herkkiä järjestelmiä koneen emolevyllä.
Tekemäni huoltotoimenpiteen avulla koneen käyntilämpötila putosi reilu 4 astetta ja koneen käyntiääntä tuskin huomaa. Rikkoontuneen laakerin jurina on siis historiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...