tiistai 5. tammikuuta 2010

Viron kummajaisia ja kuulumisia

Vuoden vaihteen seutuvilla tuli pistäydyttyä vaimon kanssa ihmettelemässä Viron kuulumisia Tallinnassa ja tekemässä tietysti edullisia hankintoja.

Tällä kertaa tuli tehtyä ns. poikkeus sääntöön ja lunastettua itsemme paikalliselle, opastetulle kiertoajelulle. Noin tunnin mittaisen kiertoajelun anti on kyllä hyvin kattava kokonaisuus: niin historiaa kuin nykypäivääkin. 7 euron kustannus tarjosi kyllä vastinetta koko rahalla. Retken jälkeen oli vielä mainio tilaisuus jäädä pois bussin kyydistä Tompein mäellä ja laskeutua kaikessa rauhassa pikkuhiljalleen vanhan kaupungin lävitse joulutorille.

Vanha kaupunki ei matkalaisia juurikaan hemmottele tavallisilla pub-tyyppisillä ruoka- ja anniskelupaikoilla. Tosin pitkän etsinnän jälkeen sellainenkin löytyi läheltä Viron-porttia. Useimmat paikat olivat sonnustautuneet ruokkimaan turistia ns. pitkän kaavan mukaan. Siihenhän ei turistilla aina ole aikaa.

Ulkoisesti Tallinna näyttää kovin komealta ja vauraalta kaupungilta. Totuus on kuitenkin toinen: suuret rakennusprojektit ovat pahoissa velkaongelmissa ja jo valmistuneet kohteetkin taistelevat velkaongelmien kanssa.
Yhtenä, hieman ikävänäkin, piirteenä ongelmista oli paikallisten kerjäläisten esiintyminen. Osa myi puoliväkisin "kaviaaria", jopa ravintoloiden sisätiloissa. Osa osasi kerjätä euroja, niin satamassa kuin Viru-keskuksessakin. Hämmästyttävää sillä esim. Pietarissa ei moiseen ilmiöön ole tullut törmättyä vuosikausiin.

Useat hotellit ovat keksineet myös mainion rahastuskeinon, jossa turistille kaupataan 10 euron arvoisia tikettejä, joilla saa sitten taksikyydin satamaan. Hieman käsittämätön homma, koska tullessa kyyti satamasta keskustaan maksoi 100 kruunua (yölisä) ja palatessa 70 kruunua! Niin, eikä taksia tarvinnut jonottaa - koko ajan oli autoja tarjolla niin satamassa kuin keskustan hotellien edustalla. Tyhmä maksaa liikaa, sanoisin.

No, eipä haukuta liikoja. Kokonaisuutena hieno kaupunki jonne pitää jälleen palata sopivassa tilaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...