maanantai 28. tammikuuta 2013

Pihabongaus 2013

Talitiainen
Vuoden pihabongaustapahtuma pidettiin kuluneena viikonloppuna. Vaimon kanssa taktikoimme tuon laskentapäivän jälleen sunnuntaille ja vielä iltapäivään, jolloin linnut ovat joukolla keräämässä ravintoa tulevaa yötä varten.
Säätila oli melkoisen lämmin, kun pakkastakin oli vain n. 5 astetta. Tämä tietysti näkyi ruokintapaikalla vierailleiden yksilöiden määrässä. Kovemmilla pakkaspäivillä on lintuja ollut ruokinnalla paljon enemmän. Lämmin ja valoisa keli houkuttelee siivekkäitä jo keväisiin askareisiin ja kiertelemään laajemmallakin alueella, kun ei pakkanen verota niin suuresti energiavaroja.
Havaintoja on aikaa ilmoittaa tammikuun lopulle saakka, mutta jo nyt käy hyvin selville, että myös tänävuonna Suomen talvilintujen kärkeä pitävät tutut tali- ja sinitiainen. Näitä löytyy lähes jokaiselta ruokintapisteeltä vähintään se yksi lintu.
Kuusitiainen
Se, mikä itseäni tänävuonna kiinnostaa on mahdollinen kuusitiaisten vaelluksen näkyminen tuloksissa. Mustolaan, omalle ruokintapisteelle, tuli jo marraskuussa kolme reipasta kuusitiasita, jotka käytökseltään olivat erittäin kesyjä. Tämä kieli hieman siitä, että linnut olisivat vaeltaneet jostain ikimetsien suojista idästä, paikasta, jossa ei välttämättä ole törmännyt ihmisiin.
Ohessa pari karttaa, jotka poimin tapahtuman tulospalvelun sivustolta. Siinä näkyvät talitiaisen havaintopisteet ja kuusitiaisen vastaavat kartalle poimittuina.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...