tiistai 5. helmikuuta 2013

Vapaa-ajattelijat

Etelä-Saimaa -lehden julkaiseman uutisen innoittamana kävin hieman tutustumassa mitä kätkeytyy termin Vapaa-ajattelijat taakse. No, kovin pitkään ei tarvinnut internettiä selailla kun asiat alkoivat saada selvyyttä ja samalla uutisoinnit lisää syvyyttä. ES:n uutinenhan koski Vapaa-ajattelijoiden valitusta siitä, että vaaleissa ei voi käyttää seurakuntien tiloja äänestyspaikkoina. Hupaisaa tässä jutussa on mm. se, että valituksen Lappeenrannan osalta teki Helsingin yhdistys, vaikka paikallinenkin yhdistys löytyy. Ei vaan liene haluttu ärsyttää paikallisia, kun näillä kulmilla julkisesti liikutaan.Niin ja kukaan ei liene muistanut kertoa että vaaleissa voi äänestää myös ennakkoon monissa kirjastoissa, kauppakeskuksissa jne. No, nyt tuli tuokin kerrottua, joten ei muuta kuin opiksi ja ojennukseksi.
Itse asiassa kävin asiaan tutustumassa jo jokunen kuukausi sitten kun liiton edustaja oli eksynyt aamu-TV:n studioon keskustelemaan uskonnon opettamisesta ja siihen liittyvistä seikoista Suomen koululaitoksessa. Opponentiksi hänelle oli juontajan lisäksi valittu YLE Leaks ohjelmasta tuttu pastori. Ikävä kyllä tai oikeastaan aika huvittavaa oli se, että keskustelun hävisi kyllä Vapaa-ajattelijoiden edusta 100 - 0. Hän yritti kyllä selvittää joitain viimeaikaisia kannanottoja, mutta ei pystynyt perustelemaan mitään niistä kunnolla, saati vastaamaan hänelle esitettyihin kysymyksiin ymmärrettäväksi. Kun keskustelijat lopussa kättelivät, en olisi varmaan väärässä, jos Vapaa-ajattelijoiden edustaja olisi mennyt lämpiöön kuivamaan kyyneleitä silmäkulmastaan. Sen verran nöyrryttävä mediaesiintyminen tuo oli.
Nyt kun asia tuli jälleen paikallisesti esille lehdistössä, olikin hyvä hetki tutustua taustoihin hieman tarkemmin. Se minkälaisen kuvan nettisivut toiminnasta antavat, ei päässyt oikeastaan yllättämään. Vapaa-ajattelijoiden toiminta näkyy jääneen pitkälti jonnekin kauas Keskiajalle, jolloin kirkko oli enemmänkin kuin valtio valtiossa monissa maissa. Vapaa-ajattelijat muodostivat tuolloin eräänlaisen vastarintaliikkeen kirkkoa vastaan ja ovat näköjään siitä lähtien jatkaneet missiotaan.
Tämä varmasti puree nykypäivänäkin, koska elämästä, yhteiskunnasta ja uskonnosta vierottuneiden määrä on ollut kasvussa monissa valtioissa. Vapaa-ajattelijat tarjoavatkin heille sopivan yhteisön kaveriporukaksi. Ihminenhän on hyvin pitkälti ns. sosiaalinen eläin. 
Onhan se hyvä, että Vapaa-ajattelijat ovat perustaneet näitä eläintarhoja monille paikkakunnille. Kävijämäärätkin lienevät sillä tasolla, että toiminta kannattaa jatkossakin.

Lyhykäisyydessää voisikin vapaa-ajattelijoita luonnehtia määreillä, jotka eräs liitosta eronnut henkilö on tuonut kirjoituksissaan esille:

  • elämänkatsomuksessaan epäonnistuneita
  • pitkäksi venyneellä anti-ristiretkellä olevien henkilöiden sosiaalinen yhteisö
  • luomakunnan kruunut, joilta tuo kruunu on jääny lunastamatta tai puuttuu yhä

Onneksi Suomi on vielä vapaa maa, jossa voi tuoda äänensä kuuluville ja voi itse päättää mm. omasta vakaumuksestaan. Vapaa-ajattelijatkin voisivat tuoda enemmän ääntään kuuluville mediassa. Uskoisin tämän lisäävän mielenkiintoisia arvokeskusteluja. Jos keskustelu on vain liiton sisäistä omilla sivustoilla ja foorumeilla käytävää "ininää", ei se tavoita suurta yleisöä juuri ollenkaan. Silloin kun on asiaa, siitä on uskallettava puhua julkisesti ja olemaan vahvasti omien ajatusten takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...