torstai 22. elokuuta 2013

NETGEAR DGND4000 ADSL2+ with Dualband WiFi

TeleWellin ja Buffalon verkkoa ylläpitäneet laitteet oli viimein aika päästää lepäilemään varalaitteiden luokse varastoon. Olihan laitteet toimineet jo ilman murheitä yli 9 vuotta, mikä on sangen kohtuullinen aika nykyelektroniikalle. Uskon, että laitteet olisivat toimineet vielä pitkään eteenkinpäin, mutta nyt vaan tarjoutui kaiken muun atk-päivityksen yhteydessä päivittää myös nämä tärkeä verkkokomponentit.
Miksi valitsin juuri Netgearin laitteen? Tuskin ainakaan sen edullisuuden takia: laitteen hintahan on liki 200 eur ja sillä rahalla olisi saanut muutamalta muulta valmistajalta useita laitteita  ja vielä olisi jäänyt säästöönkin.
Tärkein syy saattoikin olla tuotteen hyvä ja laadukas maine maailmalla sekä monipuoliset ominaisuudet integroituna yhteen verkkotuotteeseen. Asennuksen myötä niin hyllytilaa vapautui koteloilta kuin myös kaapeleita väheni kynnyksiltä, kun siirryttiin kokonaan langattomaan lähiratkaisuun.
Nyt langattoman verkon suojaus on hieman eri tasolla kuin tuo aikaisempi WEP128, joka oli lähes kenen tahansa murrettavissa. Samalla saatiin rinnakkaiset verkot 2 GHz ja 5 GHz taajuuksille. Tuota signaalin kantamaakin on ensikokemusten mukaan tullut hyvin lisää, mikä on myös hieno juttu. Laitteesta löytyy myös monia muita mielenkiintoisia ominaisuuksia, joihin kannattaa tutustua paremmin vaikka laitevalmistajan sivuilta, mikäli aihe kiinnostaa.
Asennuksen osalta kaikki ei tietystikään mennyt kuten "Stromsössä": tämä johtui pitkälti siitä, että tuli uskottua turhan tarkkaan asennusohjeisiin. Ohjeissakin voi olla ja monesti on virheitä. Eniten harmia aiheutti se, ettei laitetta saatu liitettyä julkiseen internettiin sitten millään, enkä päässyt kunnolla käsiksi laitteen hallintakonsoliin tarkastelemaan asiaa. Tätä ihmetellessä tuli testattua myös varalaitteeksi aikoinaan hankittu Buffalon Turbo G (v. 2007) WiFi -reititin. No, sehän toimia vanhan TW:n modeemin kanssa tietysti hyvin ilman oikkuiluja.
Aluksi luulin, ettei käytössäni oleva nettioperaattori tue tätä Netgearin modeemia, koska siitä ei löytynyt mainintaa/ suositusta heidän sivustoiltaan. Mutta näinhän se ei voi olla koska yhteydenpitoon tarvittavat protokollat on samoja kuin vanhassa TW:n modeemissakin.
Uusi päivä uudet tuulet: palautin laitteen ns. tehdasasetuksille, mikä tuntuu olevan monesti se järkevin tapa lähteä taistelemaan näiden laitteiden kanssa. Ja kas kummaa kun selaimeen kirjoitti "OHJEIDEN VASTAISESTI" routerlogin.com eikä .net, niin jo lähti hallintakonsolikin vastaamaan. Samalla huomasin, että selaimena kannatti käyttää IE:tä, varsinkin jos on viilannut Firefoxin asetuksia turvallisimmiksi.
Netgearin vastaamisen jälkeen koko verkko oli käytössä alle 3 minuutin. Tuostakin ajasta suurin osa kului siihen kun järjestelmä muutti asetukset UK:sta Suomeen, jolloin operaattoritkin löytyivät hetimiten. Oletuksena jos olisi ollut Suomi jo myyntipakkauksessa, niin välttämättä ei olisi heti tarvinnutkaan muuta kuin kytkeä virrat laitteeseen ja alkaa tykittämään.
Mutta hallinta on saatava käyttöön, koska pitäähän turhia ominaisuuksia kytkeä pois päältä ja tarkastella asetukset muutoinkin ns. optimaallisiksi omaan käyttöön.
Uuden monitoimilaitteen kanssa tuli kokeiltua myös ensimmäistä kertaa kuinka tuo liittyminen langattomaan verkkoon onnistuu ns. yhden napin tekniikalla. Hyvin tuntui onnistuvan: laitettiin tulostin kuulostelemaan verkkoja ja painettiin Netgearin "kytke" -nappulaa 3 sekunnin ajan. Tämän jälkeen laitteet vaihtoivat tietoja keskenään ja uusi laite oli verkossa mukana.
Toivottavasti tehty sijoitus osoittautuu menestykselliseksi myös seuraavan 10 -vuotisen "testijakson" aikana ;-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...