perjantai 28. helmikuuta 2014

Lehtokotilot vauhdissa - entäs nyt?

7.7.2009
"Lehtokotilot nauttivat viimepäivien kosteista aamuista. Kosteus saa kotilot villisti kiipeämään pitkin ravintokasvejaan korkeuksiin. Erityisesti nokkoset ovat lehtokotilon mieliherkkua, mutta näkyy niille muukin aluskasvillisuus kelpaavan. Tänäänkin tuossa Pitkäkadun muuntajan tyhjällä tontilla oli melkoiset karkelot menossa."

Omassa puutarhassa nuo kotilot eivät tiedenkään ole mieluisia tuttavuuksia niiden aiheuttaman tuhon takia. Sopivia torjuntaohjeita löytyy netistä helposti. Kotiloiden luontainen vihollinen, siili, on loistanut kuluvana kesänä poissaolollaan. Toivottavasti ne harvatkin yksilöt saavat jälkikasvua aikaan ja uusia piikkipalloja pihoja puhdistamaan.



Heinäkuussa 2009 otin kantaa voimakkaasti lisääntyneisiin lehtokotiloihin kotikulmilla. Tuon jälkeenhän ovat nuo kotilot lisääntyneet voimakkaasti ja niitä on voinut "ihastella ja vihastella" kun ne ovat suurissa määrin liikkuneet pitkin pihoja ja kadunvarsia.
Nyt luonto on hieman korjaamassa tilannetta, tai näin ainakin voisin luulla. Kulunut talvi on täällä ollut erittäin vähäluminen, mikä on hankaloittanut varmasti kotiloiden talvehtimista. Muina vuosinahan tuo paksu lumipeite on muodostanut suojaavan kerroksen ja mahdollistanut mukavat talvehtimisolosuhteet.

Viimekesänä tuli tehtyä ns. etanalaskenta, jossa laskin paikalliselta asfalttitieltä 100 m matkalta kaikki löytyneet kotilot. (Tieltä nuo kotilot on paljon helpompi havaita ja laskea kuin pihanurmikoilta). Tulevana kesänä onkin mukava verrata kuinka tuo talvehtimisennuste on käynyt sitten toteen.

1 kommentti:

  1. Me kerätään mökiltä Lahdesta kotilot talteen ja keitetään puuhellalla, että mökki lämpenee. Keitto tuodaan kotiin Asikkalaan ja syötetään omille kanoille.

    VastaaPoista

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...