torstai 22. syyskuuta 2016

Maurinpäivää ja hyvää syyspäiväntasausta

Vuosikierto on jälleen ehtinyt siihen vaiheeseen, että aurinko on siirtymässä pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle. Seuraavat n. 90 päivää sitten päivän valoisa aika vain lyhenee kunnes saavutetaan tuo talvipäivänseisaus Joulun tietämissä.
Säiden osaltahan tämä syyspäiväntasaus on perinteisesti ollut eräänlainen "vedenjakaja": yöpakkaset yleistyvät, yökasteen jäljiltä on voimakkaita aamusumuja, sateen todennäköisyys kasvaa tilastojen mukaan merkittävästi eikä hellepäivistä voi enää kuin uneksia. Toki kyllähän joukkoon aina mahtuu niitä poikkeamia ja ns. "intiaanikesä" on aina mahdollinen.
Myös sään ääri-ilmiöiden todennäköisyys hieman kasvaa. Atlantilla muodostuvat voimakkaat matalapaineet voivat kiertää Suomeen saakka. Näin kävi mm. vuonna 1982 (21.-22.9), kun Atlantilta lähteneen trooppisen pyörremyrskyn, Debbyn, jäännökset kaatoivat metsää Pohjois-Suomessa. Myrskytuhoalue ulottui tuolloin Oulusta Inariin saakka. Myrskyn voimakkuutta kuvaa hyvin se, että Oulussa mitattiin 10 minuutin keskituuleksi 19 m/s! Merellä päästiin pahimmillaan 29 m/s/ka10min. Puuskahuiput olivat 40-50 m/s. Näillä lukemilla tuhoja syntyi varmasti.
Myöhemmin myrskyn jäljistä voitiin todeta, että ainakin yksi myrskyn mukana tullut trombi oli riehunut alueella. Trombin ollessa vauhdissa muodostuu alueelle eräänlainen keskipiste, jota kohti puut sitten kaatuvat isoinakin ryppäinä. Ilmakuvista nämä ovat helposti havaittavissa.
Tämänpäiväisten ennusteiden valossa voidaan ainakin siltä osin huokaista helpotuksesta, ettei ihan lähi päivinä ole odotettavissa vastaavaa. Pitempiaikaisen ennusteen antaminen johtaisi itsetuhoon, sillä ennusteiden taso laskee huomattavisti, vaikka käytössä on hyvät tietokonemallit ja supertietokoneet dataa laksemassa.
Varmimman ennusteen saa varmuudella kun käy aamulenkillä postilaatikolla ja hieman tarkkailee taivasta. Kerrostaloasujat pääsevät vähemmällä - he voivat mennä tarkkailemaan säätä omalle parvekkeelle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...