torstai 23. helmikuuta 2017

Aluevalvontaa

Tästä se lähtee....
Satuin tuossa muutama viikko sitten törmäämään erääseen ns. aluevalvontaa suorittavaan viranomaistahoon. Siinä maailman tilannetta päivitettäessä ja ajatuksia vaihdettaessa tuli puheeksi kuinka hankalaa ja kallista on noiden uusien "kamerakoptereiden" havainnoiminen. Kohteitahan pitäisi Suomessakin olla runsaasti, jos uskoo alan myyntipisteiden myyntilukuja.
Uskalsin väittää ettei kannata ainakaan heti rakentaa / rakennuttaa tuollaista usean 10 000 euron sensorijärjestelmää esim. jonkin kohteen suojaamiseen näiltä "vakoilukameroilta".
Tuli väkisin mieleen 90-luku, jolloin hieman samaan tapaan päiviteltiin sitä kuinka ukkoselta voitaisiin saada ns. ennakkovaroitus, jotta tiettyjä ukkoselle arkoja toimenpiteitä voitaisiin välttää jne. Tuolloin kilpailutin itseni ja totesin, että rakentamani ukkostutka (myöh. Mustolan ukkostutka) toimi jopa niin hyvin, että vakuutusyhtiöt pyysivät välillä raporttia havainnoista, kun tuli epäilyjä salaman sytyttämistä paloista. Ja helpon siirreltävyytensä ansiosta tuli järjestelmää käytettyä muutamia kertoja laskuvarjohyppytapahtumien suojaamisessakin.

Onneksi ilmatieteenlaitos siirtyi vihdoin ja viimein avoimeen dataa niin ukkos- kuin  muidenkin säätietojen osalta, jolloin myrskyjä / ukkosia voidaan seurata lähes livenä tietokoneen tai nykyään paremminkin kännykän välityksellä.

Sitten itse asiaan eli dronesuojaukseen. Tarjolla olisi kiinteä liki 10 000 euroa asennettava järjestelmä, jolla esim. lentokentät, tärkeät rakennukset, sotilastukikohdat, voidaan suojata niin, että saadaan havainto alueella lentävästä "lennokista". Tämä järjestelmähän ei itse asiassa suojaa kohdetta niin, että pakottaisi lentohärvelin laskeutumaan tai tuhoaisi sen - tämä vaan ilmaisee sen olemassaolon alueella.

Laskin tuossa äsken tämän "kevytilmaisimen" kulut ja pääsin niinkin huomattavaan kuluerään kuin 100 eur, joka jo sisältää prosessissa tarvittavan korttitietokoneen. Tosin tällöin tuotteet tulee tilata Euroopasta, jossa valinnanvaraa on paljon ja hinnat edullisempia kuin Suomessa, jopa rahteineen. Se huono puoli tässä järjestelmässä vielä on, että se ilmaisee myös alueella lentävät lentokoneet, jos niillä on joku radiolähete päällä, esim. transponderi. Laitteiston havaintoalue on suoraan verrannollinen käytettävään antenniin ja sen sijoitukseen.

Tällä hetkellä testissä on vain tuollainen kuvan osoittama pieni magneettitikku, jolla sisätiloissakin saadaan katettua sellainen 5 km alue matalalla lentävien kohteiden osalta. Yläilmoissa lentävät reittikoneet taasen kuuluvat tälläkin varustuksella yli 30 km päästä helposti.

Maalis- huhtikuun aikana onkin mainio tilaisuus (tarjottu mahdollisuus) katsoa pitääkö viritelmäni paikkansa, sillä laitteistolle on tarjottu hieno testiympäristö paikkaan, jossa on jo tuollainen 10000 euron järjestelmä. Huhtikuulla onkin hienoa katsoa ja vertailla näiden kahden järjestelmän lokitietoja havaintojen osalta.

Lennokkien osalta voisi helposti olla ettei havaintoja tule ns. aidosti, joten olen varautunut tekemään alueelle muutaman droneiskun järjestelmien testaamiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keväänkorvalla

Mustola, vko 13 / 2024  Pääsiäispyhien aattona näytti kevät saaneen kunnon harppauksen eteenpäin. Lämpötilat nousivat hetkessä toiselle kymm...