sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Ukkonen 24.5.2009

Siinähän kävi melkein juuri tarkalleen niin kuin tuossa aamupäivällä ennustelinkin: ukkosta saatiin Etelä-Karjalaankin. Tuo todennäköisyysprosentti olisi kyllä voinut olla enemmän kuin 40%, mutta varovaisuus on tärkeää tässäkin asiassa.
Tulipahan jälleen todistetuksi myös se, että silloin kun luonto toimii kaikkien laskusääntöjen mukaisesti, nuo ennustemallitkin toteutuvat hyvin. Useissa eri tietolähteissä oli jo laskettu suuret Cape ja Lift -arvot tälle vuorokaudelle, mikä oli edesauttamaan luotettavan ennusteen laatimista.
Lappeenrannan osalta ukkonen kierteli hienosti reuna-alueilla, eikä aiheuttanut mitään paniikkia esim. rakeiden muodossa keskustan vesijärjestelmille.
Salamamaksimi paikallisesti koettiin tuossa klo 13.37 aikaan, jolloin laskuriin tarttui 26 salamaa minuutissa. Vahvoja, lähisalamoita jäi laskuriin 21 kpl. Merkillepantavaa salamamäärässä on GC+ -merkkisten, maasalamoiden suurehko määrä: 18.4 % kaikista salamoista. Otaksuttavaa onkin, että jossainpäin salamointi on aiheuttanut hieman tuhojaankin.
Nämä lämpöukkoset syntyvät yhtä nopeaan kuin sammuvatkin. Tällä hetkellä saadaankin monin paikoin enää nauttia hienoisesta vesisateesta kun pilvimassa päästelee viimeisiä höyryjää ulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...