tiistai 11. elokuuta 2009

Lepakkoyö 10.8.2009


Paikallinen lepakkoyö kotipuutarhassa toi jälleen lukuisia havaintoja saalistavista pohjanlepakoista. Keli oli nyt mitä parhain havainnoinnin ja äänityksien tekemisen kannalta. Kesäkuun alkuu verrattuna yksi ylimääräinen etu oli myös itikka-massojen puuttuminen.
Ohessa analysoitu äänimalli viimeyön saalistavan pohjanlepakon osalta. Sonogrammissa näkyy hyvin kuinka lepakko kaiuttaa saalistaan ja sitten havainnon saatuaan tihentää kaiutustaan kunnes pääsee saaliiseen käsiksi (tuo tihein kohta ylimmällä viivalla). Tämän jälkeen on hetki hiljaista koska pyydystetty saalis täytyy myös niellä.
Alemmassa kaaviossa on pelkistetty esitys lepakon käyttämästä taajuudesta. Taajuus on yksi lajinmääritysperuste monien lepakoiden osalta. Tämä saalistava yksilö käyttää pohjanlepakolle tyypillistä n. 28 Hz taajuutta. Taajuusvaste näkyy myös ylemmän sonogrammin kuvassa, kuvan alaosiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...