maanantai 26. lokakuuta 2009

Tietokonetta: huoltoa osa 2

Jotta pystyisi vertaamaan saavutettua tulosta, on hyvä ottaa perus parametrit talteen ennenkuin aloittaa hommat. Tässä tapauksessa on kaksi kriittistä arvo, joita tulee seurata: käyttöjärjestelmän käynnistymiseen menevä aika sekä selaimilla haettavan etusivun lataamiseen menevä aika.
Selaimen osalta on toki huomattava se tosiasia, että mitä sivustoa käyttää latauksessa, koska eri palvelimet ovat erilaisten yhteyksien päässä ja ruuhkat yms. aiheuttavat viiveitä latauksessa. Huomioitavaa on myös se, että kerran ladattuaan saattaa seuraava lataus sivustolle tullakin koneen välimuistista eikä neti ylitse, jolloin toiminta on erittäin nopeaa.
Joka tapauksessa tässä parametrit ennen homman aloittamista:
  • XP Home Edition käynnistyminen: 1 min 11 sek.
  • IE 7:n käynnistyminen: 1 min 41 sek. (huomattavan pitkä aika)
  • Firefox käynnistyminen: 6 - 17 sek. (todella nopeaa).
Tarkastelussa koneen suurimmat "roskat" ja "paheet" löytyivätkin IE-selaimen johdannaisina pääosin. Eli ei ihme jos myllyssä oli jotain tahmaa.

Ensimmäisen suoritetun skannauksen perusteella poistettiin vain yksi ns. vakoojaohjelma (mainos), tehtiin 89 korjausta rekisteritiedostoihin, poistettiin liki 7 Mb turhia tiedostoja ja korjattiin 62 eri tavoin tietoturvaan liittyvää asiaa.
Lisäksi tarkastettiin levyn kunto. Kunto todettiin hyväksi eikä BAD-sektoreita ollut. Levylle suoritettu eheytys ilmoitti levyn pirstoituneisuudeksi 2.23%. Ei paljoa - eli suuria asennuksia ja poistoja ei koneella ole tehty. Eheytyksen jälkeen pirstoutuneisuus oli vain 0.01%

Näiden toimenpiteiden jälkeen mitattiin uudelleen em. käynnistymiset.

  • XP Home Edition käynnistyminen: 1 min 3 sek.
  • IE 8 (uusi selain): 4 - 23 sek
  • FireFox: 3 - 12 sek
Erityisellä vakoojapoisto-ohjelmalla löydettiin vielä lisäksi 17 haitaketta, jotka poistettiin samoin tein.

Nyt työasema alkoi ollakin jo hyvin käyttäjäystävällisessä kunnossa. Nopeudet ja latausajat myös täten hyvissä kantimissa.

Jotta homma ei jäisi keskeneräiseksi, pitää ottaa vielä kertaalleen ennen luovutus nuo viimeisimmät Mikrosoftin päivityspaketit, työaseman omien ajureiden päivitykset sekä tarkastaa työasema mahdollisten rootkittien varalta. Rootkitit kun eivät paljastu tavallisilla tietoturvaohjelmistoilla.

Huomisellekin pitää siis jättää jotain. Kiitos Bill Gates!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...