perjantai 15. tammikuuta 2010

Johan on HELL


Radioaallot ja historia tarjoavat mukavaa vaihtelua arkipäivän rutiineihin. Viikonloppuna on taasen hyvä aika palata hieman ajassa taaksepäin ja viritellä "hellscriber" käyttöön. Lauantaille on luvassa kaksituntinen, kevytmielinen kisailu hell-yhteyksillä.
HELL-yhteydet muodostivat sotien aikana monissa armeijoissa tärkeän yhteystavan. Usein tieto kulki hell-yhteydellä jopa paremmin ja varmemmin kuin perinteisellä sähkötyksellä.
Alkuperäisiä hellscribereita näkee nykyään lähinnä museoissa, minne ne ehdottomasti kuuluvatkin. Tietotekniikka on nykykyää mahdollistanut hell-yhteyksien käytön ilman erillisiä laitteita: hyvin vaatimaton tietokone radiolaitteiden jatkona riittää. Näin saadaan helposti pidettyä hengissä näitä historiallisiakin yhteysmuotoja.
Tämän päivän tiedon mukaan on rekisteröityneitä hell-yhteyksien käyttäjiä jo liki 2700 radioamatööriä. Oma sarjanumeroni on FH1700. Toki on huomattavaa, ettei hell-yhteyksien käyttäminen vaadi erillistä rekisteröitymistä, vaan kuka tahansa luvat omistava radioamatööri voi pitää yhteyksiä tällä tavoin.
HELL:n vahvuus lienee pitkälti siinä, että se tuo luettavaa informaatiota vasta-asemalle hyvin häiriöisissäkin olosuhteissa. Yhteyden pitäminen ei monesti vaadi edes paljon tehoja, vaan voidaan toimia ns. qrp-tehoilla alle 5 Watin teholuokassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...