maanantai 10. toukokuuta 2010

Ne ovat jälleen täällä!

Aamukävelyllä tuli helposti huomattua, että ne ovat jälleen tääällä: LEHTOKOTILOT. Tai eiväthän ne mihinkään ole menneetkään, vaan ihan heräilleet talviuniltaan. Jalkakäytävät ja polut olivat täyttyneet liikekannalle lähteneistä kotiloista. Paikoin niiden väisteleminen oli jopa hankalaa - sellainen tasainen ruske kuului kantapään alta kun matkaa teki.
Viime talvi oli oikein suotuisa kotiloillekin; paljon suojaavaa lunta ja nyt sitten sopivasti kosteutta maastossa. Lisääntyminenkin tuntuu onnistuneen oikein hyvin. Lisäksi itse olemme huolehtineet, ettei noita pesäpaikkojakaan puutu: lehti- ja risukomposteja löytyy pihasta jos toisesta.
Kotiloista eroon pääseminen on todettu erittäin työlääksi operaatioksi. Eikä se tiedenkään riitä, että yhdellä tontilla ollaan kiinnostuneita pääsemään eroon kotiloista - kotilot siirtyvät vain sivummalle odottamaan sopivaa hetkeä palatakseen jälleen takaisin. Netti on mainio apuvälinen noiden ohjeiden etsimiseen, jos tuo karkoitusasia alkaa oikein todella kiinnostamaan.
Miksi kotilot ovat päässeet juhlimaan Mustolassa? Tässä muutamia perusfaktoja:
  • avokompostit ova lisääntyneet
  • tilojen ja tiluksien määrä, joissa ei asutusta/ hoitoa on lisääntynyt
  • välinpitämättömyys puutarhajätteiden hoidossa
  • kotiloiden luontainen vihollinen, SIILI, on hävinnyt monin paikoin lähes kokonaan!
Oma näkemykseni asiaan on juuri tuo SIILI-kannan romahdus. Nyt olisi herkkuja tarjolla, mutta syöjät puuttuvat. Pidetään siileistä huolta, niin saadaan kotilotkin kuriin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...