maanantai 5. heinäkuuta 2010

Ukkosen todennäköisyys Etelä-Karjalassa

Kesäkausi on nyt saavuttanut ainakin hetkellisesti kuumimman pisteensä - varmaan jatkossakin päästään "hellemurskajaisiin", sillä kesää on jäljellä varmasti.
Ajattelin tässä pitkästä aikaa julkaista hieman todennäköisyyslaskentaan perustuvaa tietoa ukkosen esiintymisestä Etelä-Karjalassa. Tiedot perustuvat 2000-luvun ukkospäivätietoihin, jotka ukkostutka on rekisteröinyt vuosien saatossa. Lisäksi olen huomioinut vain 50 aktiivisinta ukkospäivää, eli kaikkein pienimmän rysäykset eivät ole kuviossa mukana. Jo menneet toukokuun ja kesäkuun olen jättänyt laskennasta pois - pitää laskeskella nuo todennäköisyydet sitte joskus syksymmällä tulevaa kautta silmälläpitäen.

Heinäkuun osalta:
Ukkosen todennäköisyys on suurimmillaan 11.7 (Jalkapallon MM-loppuottelu on muutoin myös tuolloin) klo 14 - 16 välisenä aikana (huippu). Ukkosrintamien lähestymissuunta välillä etelä (S) - itä (E).

Elokuun osalta:
Ukkosen todennäköisyy on suurimmillaan 14.8 klo 15-17 (huippu). Ukkosrintamien lähestymissuunta välillä etelä (S) - itä (E).

Näin siis tilastojen valossa. Ukkosbongauksen kulta-aikaa Etelä-Karjalassa näyttäisi olevan heinäkuun viimeisestä viikosta elokuun puoliväliin. Tuolle ajalle ajoittuu valtaosa ukkosista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...