torstai 25. marraskuuta 2010

Live-tietoturvaa

Tämä viikko on kohta kärsitty sanan varsinaisessa merkityksessä. Ei niinkään työmatkan puolesta, vaan käytettävien välineiden osalta. Tällä kertaa tietotekniikka meinasi saada kunnon niskalenkin aikaiseksi, mutta onneksi oli hyvät lääkkeet matkassa - puolivahingossa tosin, mutta kuitenkin.
Käytössäni oleva matkalaukku eli sylimikro alkoi temppuilla Windowsin kanssa oikein tuelta juuri työmatkan alla, joten päätin asentaa sen alusta pitäen kokonaan uusiksi. Tämä on useimmiten se paras tapa saada vanha Windowsohjelmisto ajantasalle. Parituntisen urakan jälkeen olikin niin ohjelmisto kuin kaikki tarpeelliset päivitykset ajettu koneelle. Hyvä - ja suoritettujen testauksien jälkeen kaikki näytti toimivan moitteettomasti. Työreissu voi alkaa hyvillä mielin.
No, tästä eteenpäin ei tapahtumien kulkua oikein voi tarkoin kuvata, sillä työpisteelle päästyä kun laittoi koneeseen virrat päälle, tuli tuttu herja näkyviin näyttöön. Usean käynnistyksen ja eri variaation jälkeen, virhetila ei antanut periksi, joten piti keksiä jotain työtiedostojen pelastamiseksi koneelta. Ja mikä pahinta - sama kone oli henkireikä internetin ihanaan maailmaan, joten pitkä viikko olisi edessä ilman työaseman palveluksia.
Kuin sattuman kauppaa oli laukkuuni jäänyt vanha dvd-nippu, josta löytyi yllättäen Linux-jakelun live DVD: levy jolla voidaan kokeilla Linuxia ilman, koneeseen tehtäviä muutoksia. Ei muuta kuin levy koneeseen ja käynnistys ohjautumaan dvd-asemalta. Eipä aikaakaan kun Ubundu toivotti käyttäjän tervetulleeksi koneelle. Ubundu yllätti erittäin myönteisesti, vaikka  ei ollutkaan viimeisintä jakeluversiota. Tarpeelliset työtiedostot löytyivät helposti kiintolevyltä ja ei aikaakaan kun ne olivat OpenOfficella luettavissa ja muokattavissa. Tämän jälkeen kaikki olikin helpompaa kun työhommat oli turvassa.
Nopea tarkastelu osoitti, että Ubundu oli löytänyt salkkumikroon liitetyt oheislaitteet kerralla ja jopa koneen oma äänikortti ja langaton verkkokin toimivat moitteitta. Odotin vastoinkäymistä tuon legendaarisen Mokkulan kanssa - se olisi tarpeen koska langatonta verkkoa ei ollut käytettävissä saati sitten langallista. Kas, kummaa - Mokkulan liittämisen jälkeen Ubundu yksinkertaisesti kysyi liittymän PIN-koodia, ja pian järjestelmä oli valmis kommunikoimaan ulkomaailmaan.
Kaikki oli siis paremmin kuin hyvin. Kone onkin saanut olla päällä koko viikon sillä ei laiskuuttaan jaksa aina käynnistää live-dvd:ltä, vaikka ajallisesti ei se vie juuri paljoa enempää kuin Windowsin normaali startti. Mitähän se onkaan, kun asennan tuon Ubundun tähän koneelle valmiiksi kovalevylle seuraavaa kertaa varten. Onnistumisen iloa varmaan.
Jatkossa kannattaa kyllä pahan päivän varalle varustaa kannettava työasema myös jollain Linuxin live-jakelulla - helppo, halpa ja yksinkertainen juttu, joka voi pelastaa arkiset aherrukset mikromaailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...