keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Puoli Wattia, 17 metriä ja monta kilometriä

Tänään olikin hyvä hetki olla heikkojen signaalien kanssa bandilla. WSPR-projektin tiimoilta pidetään tänään ääntä badilla mahdollisimman monen aseman voimin. Itsekkin laitoin oman aseman aktiiviseksi. Onhan se mukava nähdä minne sigaalit kantavat ja mitä kuuluu. Testattavana taajuusalueena on tuo 17 metriä (aallonpituus) joka vastaa taajuusasteikolla 18 MHz aluetta.
Lähetystehoksi määrittelin niinkin paljon kuin puoli Wattia. Tuo määrä tehoa jos kulkee edes Eurooppaan, niin voi ainakin todeta, että aseman antenni ja syöttöjohdot ovat aika hyvin kunnossa - tehot eivät huku matkalla omiin järjestelmiin tuolloin.
Lokitietojen perusteella signaali on kulkenut aamupäivän ja iltapäivän aluksi ihan mukavasti pitkin Eurooppaa. Tämän lisäksi on heikkoja signaaleja tullut kuulolle Yhdysvaltojen itärannikolta ja Australiasta, kuten kuva osoittaa. Aiemmin aamulla tuli vielä signaaleja Uudesta Seelannista saakka, mutta siellä näkyy testiasema pistäneen pillit jo ns. pussiin.
Kiinnostuneille löytyy lisää infoja heikkojen signaalien projektista projektin omilta nettisivuilta. Sieltä löytyy myös kartta-alusta, jolta voi tarkastella kulloistakin tilannetta signaalien siirtymien osalta. 73

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...