maanantai 5. marraskuuta 2012

Viitospiirin Syysottelu 2012 - QRP

Viime lauantaina, 3.11.2012, käytiin perinteinen Viitospiirin Syysottelu radioamatööririntamalla. Kilapailu on osa vuotuista kotimaan kilpailusarjaa, joista seuraava ja viimeinen osakilpailu on Joulukilpailu 26.12.2012.
Tänä vuonna on kilpailuissa ollut mukana myös tunnin jakso RTTY-asemille.
Itse olen pyrkinyt työskentelemään nämä kotimaan kilpailut ns. pienen tehon eli QRP -luokassa: tehoa maksimissaan 5 Wattia. Seuraava tehoraja onkin sitten 100 Wattia.
Toukokuussa pidetty K.S. Sainion muistokilpailussa oli minut vastoin odotuksia laitettu 100 W luokkaan RTTY -osiossa vaikka sähkötyksen osalta oli QRP-luokka hyväksytty. Tuolla luokkamuutoksella sitten jaettu ensimmäinen sija muuttui viidenneksi, mikä hieman närkästytti tietysti. Asialle en ole saanut mitään selvitystä, mutta koska kyseessä ei ole mitään kovin vakavaa virhettä tapahtunut, niin antaa asian olla.
Joitakin ajatuksia tämä tietysti herätti. Ensimmäisenä tuli mieleen, että kyseessä on mukailtu uutta kansainvälistä tulkintaa QRP -aseman osalta. Lyhykäisyydessäänhän asia on niin, että asema ei voi olla QRP-luokassa, jos sen tehot antennivahvistuksesta johtuen nousevat "reilusti" yli 5 Watin. Eli tuota näkemystä vastaan minun 5 Wattia työskenneltynä 5 elementtisen Yagin kautta tulee helposti tehorajalle 100 W vertailussa. QRP -asemien tulisikin käyttää antenneina mm. vain vertikaaleja, dipoleja, päästä syötettyjä lankoja, G5RV ym.... Tällöin oltaisiin samoissa lähtökuopissa kaikkien QRP-asemien kesken. Kuulostaa ihan järkevältä. Tämä tulisi tietysti huomioida myös kun kilpailujen sääntöjä laaditaan. Itselläni ei kotimaan kilpailuissa ole koskaan ollut käytössä lanka-antenneja (dipolit, G5RV) vahvempia aseita! Samoilla antenneilla tulee myös pidettyä suurin osa kansainvälisistäkin yhteyksistä.
No, itseltäni jäi tämä syysottelu hieman vähemmälle huomiolle, kun huomasin, että 12 metrin bandilla oli QRP-asemia mukavati äänessä. Pitihän ne workkia pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...