keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Windows 8 - asentamisen sietämätön keveys



Windows 8 virallisen version markkinoille tulosta tulee kohta kuukausi täyteen. Monissa medioissa tätä uutukaista on ehditty jo kehumaan ja haukkumaan tasapuolisesti. Itse katsoin eilen, 13.11, sopivaksi hetkeksi päivittää oman reissumikron uuteen järjestelmään. Joskushan se on tehtävä, vai kuinka. No, rehellisyyden nimissä täytyy tunnustaa, että itselläni on vielä täysin toimiva Windows 98 Millenium yhdessä työasemassa - hyvin on toiminut, joten mitäs turhaan vaihtamaan. Ennenkuin joku ehtii kommentoimaan, niin tarkennetaan sen verran, että tuo Win98 toimii vain itsenäisenä työasemana ilman ulkopuolisia yhteyksiä, joten tietoturva tms. päivityksistä ei ole niin väliä.
Sitten asiaan, eli tuohon työaseman päivittämiseen. Työasemana minulla on pieni, noin vuoden vanha Win 7 -käyttiksellä varustettu kannettava mikro. Muitakin vaihtoehtoja olisi ollut, mutta päädyin tuohon Win 7 -kannettavaan, koska Win 8 asentuu "kivuttomimmin" Win 7 -alustalle ja kommenttien mukaan salkkumikro parempi vaihtoehto päivitykselle, kuin perus työasema - ainakin näin aluksi.
Tammikuun 2013 loppuun saakka on päivitystarjous Windowsin sivustolla - Windows 8 Pro hintan 29.99 € suoraan verkon yli päivitettynä. Asennusmediakin olisi saatavilla pientä lisämaksua vastaan. Itse päätin kokeilla asennusta suoraan verkon ylitse ilman asennusmedian tilaamista. Paketin lataamiseen käytössäni on langaton sisäverkko, joka on sitten operaattorin 8 Mt:n laajakaistassa kiinni. Ei siis mikään supernopea systeemi isoille tiedostomäärille.
Ennen kuin itse asennusvaiheeseen pääsee käsiksi on hyvä ladata tuo "asennusapulainen", jota Microsoftin latauslinkki tarjoaa ensimmäiseksi. Sen avulla selviää kätevästi työaseman yhteensopivuus Win 8 -ympäristöön. Oma työasemani oli sikäli helppo kohde, että siinä oli oikeastaan Win 7 lisäksi vain Mozillan sähköposti- ja selainohjelmistot: Thunderbird ja Firefox. "Asennusapulaisen" laatimasta raportista selvisi, että työaseman Intellin -piirisarjojen ajurit olisi hyvä päivittää uusiin, samalla pitää poistaa Microsoftin oma haittaohjelmatorjunta (Microsoft Essentials) sekä joitakin mikron laitevalmistajan omia virityksiä, jotka on sitten myöhemmin päivitettävissä laitevalmistajan omilta sivustoilta Win 8 yhteensopiviksi.
Raportin laadinta vei ohjelmalta noin 2 minuuttia, jonka jälkeen oli luettava raportti ajatuksella lävitse. Havaittujen epäkohtien korjaamiseksi oli raportissa valmiita linkkejä ongelmaan liittyen. Esimerkiksi Intellin ajurit oli helppo päivittää, kun oli suorat linkit, joista asian sai hetkessä kuntoon.
Kun esivalmistelut raportin pohjalta on tehty, onkin aika siirtyä suoraan toimintaan, tosin kassan kautta. Eli maksu toimittajalle verkon kautta joko luottokortilla tai PayPal -tilin kautta. Tämä on rutiinia, joten siinä ei mitään ongelmaa. Kuitti ja muut tarvittavat tiedot tulevat sitten kätevästi sähköpostiin.
Asennuspaketin imuroimiseen kovalevylle meni omilla yhteyksilläni noin 30 minuuttia, eli yllättävän nopeasti tieto siirtyi. Liekö osasyynä ollut aikainen arkiaamu ja verkon muutoinkin vähäinen kuormitus.
Asennuksen aluksi järjestelmä tarkastaa vielä kertaalleen nuo epäsopivat komponentit ja osat, kehoittaen poistamaan ne käytöstä viimeistään nyt. Kullekin komponentille tuli oma poistonappula, jolla asian sai hoidettua. Poistojen jälkeen luonnollisesti kone käynnistyi uudelleen ja jatkoi asennusta muutamien tarkentavien kysymysten jälkeen.
Asennusvaihtoehdoista valitsin ensimmäisen valinnan, jossa kaikki käyttäjän tiedostot, ohjelmat ym. siirretään Win 8 ympäristöön suoraan. Järjestelmä itse ehdotti tätä ja se kuulosti varsin hyvältä vaihtoehdolta.
Itse asennusvaihe ennen ensimmäistä sisäänkirjautumista kesti noin 20 min. Tuon vaiheen aikana piti luoda itselleen Microsoftin tili, jolla kirjautua mm. eri palveluihin ja työasemallekin. Itselläni ei aikaisempaa tiliä ollut, joten nyt oli hyvä hetki sellainenkin tehdä. Tämän jälkeen olikin sitten vain muutamia tarkentavia kysymyksiä mm. työpöydän taustavärin suhteen sekä langattoman verkkoyhteyden määrittämiseksi. Huomioitavaa oli myös se, että asennus kysyi kertaalleen työaseman pääkäyttäjän salasanaa, joten ilman sitä asennusta ei olisi voitu viedä loppuun.
Pienimuotoinen yllätys tuli reilun puolentoista tunnin puuhastelun jälkeen, kun tuli aika viimeisen käynnistyksen jälkeiselle kirjaantumiselle uudelle Win 8 -alustalle. Kuvaruutuun tuli karuakin karumpi ilmoitus: "Windows 8 asennusta ei voitu viedä loppuun - palautetaan aikaisempi käyttöjärjestelmä"
Niinpä, niin. Tässä vaiheessa nousi niskakarvat pystyyn ja suuri kysymysmerkki kuinka vanha järjestelmä palautuisi. Jätin työaseman asennustilaan hetkeksi itsekseen, keksiäkseni ratkaisua tulleeseen ongelmaan. Kas kummaa, alle 10 minuutin kuluttua oli työasema siinä tilassa kuin oli ennen operaatiota lisättynä yhdellä kuvakkeella työpöydälle, joka mahdollisti Windowsin asentamisen uudelleen.
Mitään ei ollut menetettävänä, joten ei muuta kuin uusi asennus tulille. Nyt asiat sujuivat nopeammin, sillä olihan asennuksessa tarvittava data jo työasemassa valmiina. Tällä kertaa valitsin asennusvaihtoehdoksi sen, jossa siirretään vain käyttäjän omat tiedot Win 8:aan. Nuo Mozillat ehtisi hoitaa myöhemminkin jos tarvetta tulisi.
Tällä kertaa asennus onnistuikin mallikkaasti, eikä ongelmia esiintynyt. Jälkikäteen tarkasteltuna tuon ensimmäisen asennuksen epäonnistumiseen lienee johtanut Broadcom:n ohjelmisto, jolla ollaan GSM/HSDPA -yhteyksien kautta ollaan yhteyksissä maailmalle. En ollut poistanut tätä kummajaista, eikä se todellakaan suostunut toimimaan työasemassa, ennen kuin kävin laitevalmistajan sivustolta etsimässä sopivaa ajuria - onneksi löytyi.
Nyt on siis työasemassa Windows 8 pro -asennettuna ja on aika hankkia niitä käyttökokemuksia. Kokemus on osoittanut, että viimeistään Joulun jälkeen alkaa tukikyselyjä tulemaan, kuinka ja miten saan sitä ja tätä tehtyä tässä uudessa koneessa, kun Korvatunturin asennuspalvelu ei kiireiltään ehdi vastaamaan.
Ei muuta kuin rohkeasti päivittämään. Mutta muistakaa toki varmistaa tärkeät tiedostot ennen operaatioon ryhtymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...