keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Mustolan kasematti

Viime viikkoina on taas pitkästä aikaa tullut lueskeltua tuota lähihistoriaa käsittelevää kirjallisuutta. Karjalan kannakset linnoittamisen historiaa käsitelleen kirjan jälkeen tuli jälleen mieleen tuo paikallinen "linnoite", jota ei löydy mistään kirjoista, eikä kansista. Myös tuo uusin Salpalinjaa käsittelevä kirja on täysin tietämätön asiasta. Kyseisen kasematin paikka ei toki olekkaan ihan luonnollisella kohtaa Salpalinjan linnoitusketjua, joten se lienee jäänytkin sen takia hieman unholaan.
Tänään aamulenkillä tuli hieman poikettua jälleen normaalilta uralta ja käytyä katsomassa kuinka kasematti oikein jakselee. Hyvinhän tuo tuntui jaksavan, vaikka ajanhammas olikin hieman syönyt ulkokuorta ja sisuskalujakin. Ampuma-aukko avautui hyvin uhmakkaana kohti itää ja Saimaan kanavaa, jonka puolustamiseen tuo linnoite on aikoinaan tehty. Kanavan toisella puolella kulkee vielä vanhaa panssarivaunujen kiviestettä. Siihen pysähtyneitä "tankkeja" olisikin ollut hyvä ampua ko. linnoitteesta - suoraan sivupanssarista lävitse. No, onneksi näissä asemissa ei tarvinnut koskaan taistella. Nyt ne muistuttavatkin vielä hienosti tuosta villistä lähihistoriasta.
Kasematin paikan olen pitänyt ja tulen vielä pitämään salassa, koska en halua sinne mitään suurempaa rynnäkköä; näiden rynnäköiden torjumiseksi ei nykyinen tulivoima varmasti riittäisikään.
Ohessa kuitenkin kuva tuosta linnoitteesta.
"Mustolan kasematti"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

GPS-häirinnän lumoissa

"KotiGPS" toimii taas (23.4.2024)  Kuluneen viikon aikana hämmästelin kun VHF-radio ei päivittänyt kelloaan totutusti GPS:n kautta...