torstai 2. toukokuuta 2013

"Matkalla pohjoiseen" - Kaukaan Laulumiehet

Näin Vapun kunniaksi tarjoutui mainio tilaisuus lähteä vaimon kanssa matkalle pohjoiseen Kaukaan Laulumiesten siivittämänä. Kaukaan Laulumiesten perinteinen kevätkonsertti pidettiin Lappeenranta-salissa ja konsertin teemana olivat Juha "Watt" Vainion sävellykset ja sanoitukset.
Reilun kahden tunnin pituiseen konserttiin oli onnistuttu luomaan hyvin kattava läpileikkaus Vainion massiivisesta tuotannosta. Ainoastaan nuo Vainion tekemät ns. "isojen poikien laulut" jätettiin vain maininnalle, koska muutoinhan konserttiin olisi pitänyt laittaa joku ikäraja. Tätä tuskin kukaan olisi halunnut.
Kuoron johtaja, Seppo Äikäs, oli onnistunut luomaan "Laulumihistä" jälleen kerran tasapainoisen kokonaisuuden. Liki 30-päinen kuoro sai laulut sointumaan sovitusten mukaisesti ja taustatukena oli nelipäinen house-bändi, joka piti huolen että rytmi säilyy. Tosin ensimmäisen puoliajan lopulla bändi erehtyi antamaan jopa sellaista tempoa, että laulun Aleks ja Jaan, meinasivat tehdä uuden ennätyksen Suomenlahden ylityksessä kumiveneellä.
Omasta mielestäni toinen puoliaika oli paljon tasapainoisempi ja parempi kaikilta osa-alueiltaan. Liekö kuuma kahvi tehnyt puoliajalla terää ja ensimmäisellä puoliajalla avatut äänet pääsivät vasta nyt oikeuksiinsa kunnolla.
Pienistä lipsumisista huolimatta bändikin onnistui tehtävässään hyvin. Muusikot tietävät kuinka vaikeaa on soittaa tarpeeksi hiljaa säestyksessä. Nyt siinä onnistuttiin hyvin, lukuunottamatta tuota "kumivene-episodia". Säestyksen osalta oli varsin hyvä ja oivallinen veto, tuoda huuliharppusoolot osaksi "Vanhoja poikia viiksekkäitä" -kappaleeseen. Mutta, illan varsinaisen potin laukaisi pienenä yllätysvetona tuotu saksofoni-soolo osana "Pankinjohtajan vaapaailtaa". Ilman tuota soolo-osuutta tämä kappale olisi kyllä lässähtänyt totaalisesti, mutta nyt siitä tulikin illan kruunu - HIENOA.
Jotta ilta ei olisi mennyt pelkäksi kuunteluksi tarjosi Jorma Luoma ("Vanha salakuljettaja Laitinen") hienot taustoitukset Junnu Vainion elämään ja muusiikkituotantoon laulujen välillä.
Mikäs oli Laulumiesten esiintyessä kun näin Vapun aattonakin oli paikalle ehtinyt melkein täysi salillinen musiikin ystäviä.
Kiitos hyvästä konsertista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...