tiistai 12. marraskuuta 2013

Lauri Törni elämänkerta

ISBN 978-951-1-23648-1
"Hullunrohkea sotilas, isänmaanystävä, levoton seikkailija ja maanpetturi. Lauri Törni oli ristiriitainen mies, joka koki elävänsä vain sotatantereille." Näillä saatesanoilla kuvaillaan aikamme sotasankarista tehtyä viimeisintä, mutta ei varmaan vielä viimeistä kirjaa, joka julkaistiin kuluvana syksynä.

Jo ilmestyessään kirja sai voimakasta palautetta ja kritiikkiä niin mediassa, kuin erilaisissa internetin keskustelupalstoilla. Tämähän oli ihan selvä asia ja kirjoittajatkin varmaan tiedostivat sen jo ennenkuin alkoivat tarinaa kansienväliin punoa. Aikamme legendoihin on aika vaikea puuttua millään muotoa, etteikö se loukkaisi ketään.
Törnin vankkuneimpien ihailijoiden joukossa katsottiin voimakkaasti, että kirja loukkaa tämän legendaarisen Mannerheim-ristin ritarin  mainetta ja kunniaa. Näin ehkä osin onkin, sillä kirja ei ole ns. seikkailukertomus tai korkeajännitystyylinen lukemisto, jossa sankarin viittaa ei varmasti tahrata millään muotoa.
Tähän teokseen onkin haettu paljon tietoa eri lähteistä ja teos kestää kovankin lähdekritiikin, mikäli sitä halutaan tuoda esille. On selvää, että myös sankareiden taustoille liittyy ja kätkeytyy asioita, joita ei ole ennen tohdittu tuoda esille. Hyvä, että niitäkin rohkeita löytyy, jotka osaavat ja haluavat laittaa itsensä likoon kirjoittamalla hieman aremmistakin aiheista.
Lauri Törni on varmasti tämän kirjan ansainnut, eikä todellakaan käänny haudassaan kirjan takia. Kuten jo aikaisemmin tällä palstalla kerroin, niin jokainen Mannerheim-ristin ritari ansaitsisi vastaavan teoksen, jota jälkipolvet voisivat sitten ihmetellä kun ketään ei ole enää muutoin kertomassa asioista.

Tämäkin kirja vapautuu aikanaa Bookcrossing.com palvelun kautta maailmalle, joten jos et löydä sitä kirjakaupasta tai halua muutoin käyttää euroja siihen, niin kannattaa käydä vilkaisemassa, josko kirja olisi siellä vapaasti liikkeellä.
PS: kirja löytyy tunnuksella: 379-12300566 Bookcrossing.com -palvelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VarAC:lla maailmalle jälleen

  28 MHz avautuu jälleen (kuva 1) Auringonpilkut ovat lisääntyneet jälleen ja siten myös heijastukset ionosfäärien ylemmissä kerroksissa kor...