perjantai 3. tammikuuta 2014

Menneen talven lumia

Lumipeitettä vuodelta 2011
Näin vuoden vaihtuessa onkin hyvä hieman kerrata kuluneen vuoden sääilmiöitä näin paikallisesti.
Eniten julkista keskustelua on aiheuttanut tuo verrattain lauha loppuvuosi, joka söi kaikki jo sataneet lumet ja sulatti loputkin jäät järvistä ja kanavista.
Onko tämä nyt sitten kuitenkaan niin poikkeuksellista kuin esim. iltapäivälehdissä on annettu ymmärtää. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä säätilastoista - nuo muistikuvat kun tahtovat kultaantua aikojen saatossa.
Katsoin pikaisesti tilastoja kuluvalta vuosikymmeneltä ja verrokkina 9 vuoden takaa. Vertailuun otin mukaan vuoden keskilämmön, joulukuun keskilämmön ja lisukkeena vielä vuotuisen sademäärän.

Mustolan sääasema:


  • Vuosi           vuosi-KA         joulukuu           sademäärä
  • 2013                  +7.0 C          -0.6 C              399 mm
  • 2012                  +3.7 C        -10.6 C              551 mm
  • 2011                  +5.3 C         +0.6 C              538 mm
  • 2010                  +3.2 C        -11.9 C              311 mm
  • 2004                  +3.6 C          -2.4 C              445 mm
Tilastojen valossa mitään erityisen poikkeuksellista ei ole havaittavissa, joten ei syytä huoleen. Vuodet eivät ole edelleenkään veljiä tai siskoja keskenään. Mielenkiintoinen ilmiö on tuo joulukuun keskilämpö, joka tällä vuosikymmenellä näkyy olevan vuorovuosina selvästi edellisvuotta kylmempi tai lämpimämpi.
Lumimäärän ja jääpeitteen osalta toki voidaan sanoa, että on hieman poikkeuksellista, sillä esim. 2000 -luvun tilastoissa ei ole Mustolan osalta aivan lumetonta vuodenvaihdetta kirjattu.

En ala säätä ennustamaan vieläkään, mutta uskoisin, että ennenkuin kevätpäiväntasaus saavutetaan on saatu vielä nauttia hankikeleistä ja pilkkijätkin ovat päässeet jääpeitteelle harjoittamaan kalastusta.

HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2014 KAIKILLE LUKIJOILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...