tiistai 4. helmikuuta 2014

Taistelu Helsingistä (War over Helsinki -city during World War II)


Helsinki-teema on tullut voimakkaasti esiin näin vuoden alkajaisiksi historiateoksissa ja mediassa. Äskettäin eräs suuri iltapäivälehti julkaisi oman historialiitteensä omistettuna Suomen ilmapommituksille ja heti sen perään tuli painosta ulos Antero Raevuoren mainio "Hävittäkää Helsinki" -teos.
Nyt julkaistuilla teoksilla saa hyvän kuvan Suomen ilmatorjunnan toimivuudesta toisen maailmansodan aikana. Tästä aiheestahan ei ole niin hirveästi kirjallista dokumentaatiota julkaistu. Enemmän huomiota ovatkin saaneet taistelulentäjät sekä luonnollisesti rintamalinjoilla taistelleet sotilaat.
Lentävän henkilöstön lisäksi onnistumisen Suomen tärkeiden kohteiden suojaamisessa mahdollisti hyvin toiminut ja järjestetty ilmatorjunta. Tästäkin joukosta löytyy paljon henkilöitä, joille voisi pukea samanlaisen sankarinviitan kuin monille rintaman juoksuhaudoissa vihollisen kanssa silmätysten olleelle taistelijalle.
Pääkaupunkimme, Helsingin, suojaamisessa nämä oman alansa erityisosaajat pääsivät näyttämään todellisen taistelijan luonteensa ja kynsiensä jäljet taivaalla möyriville satapäisille pommikoneparville. Helsingin rakennusarkkitehtuuri näyttäisi varmasti hieman toisenlaiselta ilman ilmatorjunnan onnistumisia hyökkäysten torjunnassa.

Kirjojen tiedot:

Taistelu Helsingistä, Eino Penttilä, ISBN: 952-90-4414-3, Gummerus 1993

Hävittäkää Helsinki, Antero Raevuori, ISBN: 978-951-1-27345-5, Otava 2014

Ilta-Sanomat, IS Historia pommitukset, erikoisliite, myynnissä 30.1.2014 alkaen rajoitetun ajan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...