maanantai 9. helmikuuta 2015

Kannasta pitkin ja poikin

Viime syksynä ja nyt heti alkuvuodesta on Atena -kustannukselta ilmestynyt kaksi Mikko Porvalin käsialaa olevaa teosta: Vanki, vakooja ja sissi, Hyökkäyksen edellä, kaukopartio kannaksella kesällä 1941.
Teosten nimet kuvaavat hyvin niiden asiasisältöä ja ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia, mikäli tiedustelu, kaukopartiointi ja elämä itärajan takana vaaran vuosina kiinnostaa. Teoksiin on lukijan kannalta kaivettu hienoja yksityiskohti arkistojen kätköistä, eivätkä kirjojen sankaritkaan jää nimettömiksi varjokuviksi sivustoille.
Kaukopartiotiedustelua käsittävän kirjan mukana tulee jopa äänite, jossa on partion audenttinen haastattelu. Sota-aikanahan tuon haastattelun kielsi esittämästä Päämaja. Tämän partio Toivosen toimntaa kuvaavan kirjan mukaan on helppo "sukeltaa", koska kirjassa on paljon tuttuja paikkoja ja nimiä näin Lappeenrantalaiselle rajaseudun asukkaalle.
Vanki, vakooja, sissi on taas hieman poikkeava selviytymistarina Neuvostoliiton mustilta vuosilta. Kirjan pääkenkilö Matti Putkinen on saanut kokea koko neuvostojärjestelmän armottomuuden kaikilla mausteilla.
Ensimmäisessä vaiheessa Matti vangittiin kansanvihollisena ja luonnollisesti tekaistuin syin. Vapautuessaan vankeudesta hän pyrki rintamalle taistelemaan Saksaa vastaan, mutta huomasi tulleensa jälleen "petetyksi" ja löysi itsensä pakkotyöleiriltä Siperiasta.
Siperiasta Putkinen koulutettiin vakoojaksi ja lähetettiin Suomeen. Täällä hän kuitenkin jättäytyi suomalaisten vangiksi. Ympyrä sulkeutui osaltaan kun Putkinen palasi suomalaisessa sotilaspuvussa - sissinä - takaisin Neuvostoliittoon. Se mitä sitten tapahtui ..... löytyy kirjasta.
Vieläköhän tänään tuolla rajan takana pelätään sitä yöllistä koputusta, joka saattoi merkitä kaiken loppua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...