torstai 4. helmikuuta 2016

SOTA, joka on alati läsnä

Viimeistään Ukrainan tapahtumat ja niiden mediaympäristö ovat saaneet myös meidä "umpi suomalaiset" heräämään ja tajuamaan, ettei sodankäyntiin tänä päivänä enää välttämättä tarvita luoteja, pommeja, ruutia tai muita räjähteitä. Riittää kun on tarpeeksi hyvin järjestetty ja organisoitu media-armeija käytössä. Suurvaltojen ääni kuuluu tietysti tässäkin taistelussa herkimmin, mutta on seassa paljon muitakin ns. pikkujättejä.
Tänään tulee esim. aiheeseen hyvin läheisesti liittyvä dokumentti siitä kuin Israel käyttää mediaa omien tarkoitusperiensä vaalimiseen siinä sivussa ottaen osaa tähän meneillään olevaan infosotaan.
Näissä taisteluissa on erikoista se, että sodankäynnin temmellyksessä hämärtyvät perinteiset sodan ja rauhan rajat.
Asioiden taustoittamiseksi löytyy internetin valtaväyliltä paljon tietoa samoin kuin painetun sanan puolelta. Näissäkin dokumenteissä on hyvä aina varoa, ettei tule vahingossa hieman harhaanjohdetuksi, sillä valheellisen tiedon (disinformaatio) levittäminen on yksi osa tätä sodankäyntiä. Kaikessa laajuudessaan nämä infosodan iskut kohdistuvatkin kansalaisten tajuntaan.
Puolustuvoimien informaatiosodankäynnin asiantuntijana toimiva sotatieteiden tohtori Saara Juntunen julkaisi viime vuonna aihetta laajasti käsittelevän kirjan. Kirja on hyvä lähdeaineisto, jos aihe edes hieman kiinnostaa.





Päivitys 9.2.2016:
Niille joilta tuo Israelia ja sen lähiliittolaista USA:ta käsittävä "mediasodankäyntiä" kuvannut dokumentti meni ohitse, voidaan iloksi todeta sen olevan jakelussa vielä tovin YLE Areenan puolella.

Suomen osuuden olen jättänyt kommenteissani tietoisesti pois, mutta nyt on hyvä syy hieman aukaista asiaa, kun on esittää näiltäkin osin faktoja. Uuden Suomen -sivustolla ja tämän aamuisessa Etelä-Saimaa -lehdessä oli ainakin mukavasti avattu niin Venäjän median toimintaa Suomessa kuin myös kotimaisen median osuutta informaatiosodankäyntiin. Tästä linkki tuohon US:n uutiseen.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...