maanantai 1. helmikuuta 2016

WSPR 30 metrin bandilla

Eilinen päivä meni sunnuntain kunniaksi ihmetellessä radion toimintaa digimodejen kanssa. Tuntui ettei virityksistä ja yrityksistä huolimatta tehoja lähtenyt maailmalle kuin ihan minimaallisesti. No, tämä olisi ollutkin hyvä juttu jos olisi tarkoituksella halunnut työskennellä vain muutamalla Watilla.
Koska käytössä olevasta radiosta sai kuitenkin maksimit 10 Watti lähtötehoa, en ollut oikein tyytyväinen noihin Watin osiin.
Ihmettelyjen jälkeen vika löytyikin, kuinkas muutoin, muualta kuin radio/antenni -yhdistelmästä. Digimodejen "emo", eli tietokoneen äänikortti oli jostain syystä päättänyt muuttaa asetuksiaan hieman radiotyöskentelyä syrjiväksi. Nyt kun sai "täpät" korttiasetuksissa jälleen kohdilleen alkoi radionkin lähtevän signaalin mittari heilua ihan eri tavalla.
30 metrin taajuusaluetta kutsutaan myös nimellä "Magic Band". Tuo nimitys kuvaakin hyvin tätä lyhytaaltoalueen keskellä olevaa taajuuskaistaa.
Päätin pihahommiin lähtiessäni siirtää taajuuden tuolta hiljaiselta 28 MHz:n jaksolta 10 MHz:lle. Ja kuinkas ollakaan. Kun sain logitiedot avatuksi, huomasin että signaali oli kuulunut Uudessa Seelannissa ihan kahden aseman toimesta. Hyvä niin. Vaikka nyt olikin käytössä hirmuiset 10 Wattia, niin todennäköisesti signaali olisi mennyt paljon pienemmilläkin tehoilla. Kohta pitääkin palata takaisin noihin alle 5 Watin teholuokkiin.

WSPR signaali matkustaa maailman ääriin
OSA 2:

Pudotin pian edellisen kirjoitelman jälkeen tehot puoleen, eli käyttöön jäi vajaa 5 Wattia säteilyä. Ja kuten hieman ounastelinkin, niin kyllä signaali kulki edelleen hyvin Uuteen Seelantiin, mutta tämän lisäksi asemat Pohjois-Amerikan suunnalla alkoivat myös kopittamaan signaaliani. Kuvassa näkyy hyvin kuin tuo ns. hämärävuöhyke osaltaan vaikuttaa HF-alueen signaalien kulkuun. Yleisestihän on tiedossa että parhaimmat edellytykset saada radioyhteys kahden aseman välillä on silloin kun molemmat ovat tuolla "grey zonella"


5 Wattia ja vertikaaliantenni (R-8)


Kuullut ja kuulevat asemat !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa

Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järje...